Anıtkabir'in 'heykel' askerleri
Saatlerce iğne ile mi ayakta duruyorlar..
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'in yorulmaz koruyucuları saygı nöbetçilerinin eğitimlerini, tören hazırlıklarını ve çalışmalarını görüntülendi.
Atatürk'e gösterilen saygının sembolü saygı nöbetçileri, nöbetleri boyunca hareket etmiyor. Mehmetçiğin iki saatlik nöbetlerinin ardından yaptıkları değişim ise yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Askerlerin nöbet süresince hareketsiz durmaları ziyaretçileri şaşırtıyor. Bazı vatandaşlar, saygı nöbetçilerinin heykel olup olmadığını anlamak için silahlarını almaya veya onları hareket ettirmeye çalışıyor. Böyle durumlarda nöbetçilerin yanındaki sivil kıyafetli askerler ziyaretçileri kibarca uyarıyor.
"TOPUKLARINDAN İĞNE YAPILIYOR" İDDİASI
Ayrıca askerlerin nöbet süresince hareket etmeden durabilmelerinden dolayı halk arasında bazı rivayetler de dolaşıyor. Bunların başında "nöbetçilere topuklarından iğne yapıldığı" iddiası yer alıyor. Saygı nöbetçileri ise bu iddiaların hatırlatılması üzerine sadece gülüyor.
Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor.
EN KISA BOYLUSU 1,80 METRE
Anıtkabir'de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyor. Nöbetçilerin ikisi Asanlı Yol'un başında, ikisi bayrak direğinin bulunduğu alanda geri kalanları ise mozole binasının girişinde nöbet tutuyor. Anıtkabir'deki törenlerde ise törenin özelliğine göre nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor.
Tüm kuvvetlerden ve Jandarma Genel Komutanlığından askerlerin görev aldığı Muhafız ve Merasim Bölüğü'nde, saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. Askerlerin boylarının en az 1,80 metre olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmamasına dikkat ediliyor.
Belirlenen birliklere giden Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı yetkililerince seçilen askerler, zorlu eğitimlerden geçiyor. Önce sağlık muayeneleri yapılan askerlere aralarında dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu çok sayıda eğitim veriliyor.
SUBAYLARDAN KONTROL
Saygı nöbetçilerinden oluşan tören askerleri, Anıtkabir ve Devlet Mezarlığında düzenlenen törenlerde görev alıyor. Anıtkabir'deki törenlerden önce askerler tören kıyafetlerini giyiyor. Gıda takviyesi alan Mehmetçik, daha sonra bölük binasının önünde toplanıyor.
Kıyafetleri bölükteki subaylarca kontrol edilen askerlerle tek tek ilgileniliyor. Herhangi bir rahatsızlığı olan asker, komutanlarınca hemen tören ekibinden çıkartılıyor, yerine yeni bir Mehmetçik görevlendiriliyor.
Törene çıkmadan önce askerlere seslenen bölük komutanı, "Birazdan önemli bir törene çıkacağız. Kendisini kötü hisseden törene çıkamayacak olan var mı?" diye soruyor. Yapılan son kontrollerin ardından tören askerleri, önce Aslanlı Yol'a, buradan tören yürüyüşüyle görev yerlerine doğru ilerliyor.
Anıtkabir'deki törenlerin ardından Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı askerleri, eğitimlerinden kalan zamanlarını birlik içindeki farklı aktivitelerle geçirebiliyor. Akşamları bölük binasının yakınındaki çim sahada futbol oynayan askerlere masa tenisi ve mini golf gibi imkanlar da sağlanıyor.
BÖLÜK KOMUTANI YÜZBAŞI YILDIRIM
Muhafız ve Merasim Bölük Komutanı Yüzbaşı Emre Yıldırım, üç yıldır bölük komutanlığı yapıyor. Bölüğünün Anıtkabir ve Devlet Mezarlığı'nı içten ve dıştan oluşabilecek her türlü tehdite karşı korumak ve buralardaki törenleri icra etmekle görevli olduğunu dile getiren Yıldırım, bölüklerinde görevli askerlerin yarısını kendilerinin seçtiğini, geri kalanlarının ise kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından seçilen askerler olduğunu belirtiyor.
Bu askerlerden uygun olanlarının törenlerde görevlendirilmek için seçildiğini ifade eden Yüzbaşı Yıldırım, askerlere verilen eğitimi de "Erbaş ve erler 4 haftalık eğitime tabi tutuluyor. Bu sürede yanaşık düzen ve dayanıklılık eğitimi veriliyor. Eğitimlerinde başarılı olan erbaş ve erler, Atamızın huzurunda nöbet tutmaya hak kazanıyor" diyerek anlatıyor.
Anıtkabir'in 'heykel' askerleri için “0 yorum” bulunmaktadır.